Обласгният управител Гергана Микова бе гост на празника на Втора механизирана бригада

$model->title_bg

Областният управител Гергана Микова бе днес гост на празника на Втора Тунджанска механизирана бригада. На 1 септември Бригадата празнува 22 години от своето създаване. Военното формирование е пряк наследник на бойните традиции на Осма пехотна Тунджанска дивизия, сформирана на 30.12.1903 г. с Указ 88 на княз Фердинанд. През годините дивизията е преминала през няколко трансформации, а от 2012 г. носи името Втора Тунджанска механизирана бригада. 
Празника уважиха също зам.-председателят на НС Емил Христов, областни управители, кметове и зам.-кметове от областите Стара Загора, Ямбол и Хасково, командирът на Сухопътните войски генерал Михаил Попов, зам.-началникът на отбраната ген. Димитър Илиев, висши военни от Гърция и Румъния, представители на различни институции.
Празникът започна с тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан. Владиката и командирът на Втора бригада ген. Стоян Шопов направиха първата символична копка на православен параклис на името на Свети Георги Победоносец, който ще бъде изграден в района на военното формирование. 
На отличили се през годината военнослужещи бяха раздадени грамоти и предметни награди. С поздрав към офицерите, войниците и цивилния състав се обърна ген. Шопов. Той им благодари за доблестната служба и добрата работа и пожела здраве и успехи. Ген. Димитър Илиев също поздрави военните с рождения ден на Бригадата. 
Областният управител Гергана Микова бе удостоена с Юбилейна грамота по случай 22-ата годишнина на Втора механизирана бригада. Тя й бе връчена от ген. Стоян Шопов.  

Създадена: 2020-09-01 12:05:28
Променена: 2020-09-25 13:31:17