Областният управител Гергана Микова присъства на първата копка по изграждането на нов електропровод 400 kV

$model->title_bg

Областният управител Гергана Микова присъства днес на първата копка по изграждането на новия електропровод 400 kV между подстанциите „Марица изток“, България, и „Неа Санта“, Гърция. 
Електропроводът е с обща дължина 151 километра -122 километра на българска територия и 29 километра в Гърция. Проектът за изграждане на междусистемния електропровод е включен в четвъртия списък с проекти от общ интерес на Европейската комисия. Той е част от изпълнението на заложените стратегически цели за повишаване на междусистемната свързаност и енергийната сигурност на Република България.
За изпълнението на проекта на територията на България в началото на 2019 г. Европейската комисия предостави 58 млн. лева безвъзмездно финансиране.
Проектът за новия електропровод е част от клъстър от 5 проекта от общоевропейско значение, с реализацията на които ще се отговори на основните нужди за повишаване преносната способност на електроенергийната система в Югоизточна Европа по електроенергийния коридор „Север-Юг“. 
Електропроводът трябва да бъде завършен за 550 дни. По неговото изграждане ще работят 120 души. 
На първата копка присъстваха и председателят на КЕВР Иван Иванов, изпълнителният директор на ЕСО ЕАД Ангелин Цачев, областният управител на Хасково Стефка Здравкова, изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД инж. Андон Андонов, представители на различни институции. 

Създадена: 2020-03-12 12:18:54
Променена: 2020-08-05 22:45:57