Областният управител Гергана Микова участва в работно заседание на Щаба за борба с ОРЗ и грипа

$model->title_bg

Областният управител Гергана Микова участва днес в работно заседание на Регионалния щаб за борба с острите респираторни заболявания и грипа. В него взеха участие директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, д-р Таня Перчемлиева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ, представители на РУО-Стара Загора, на РЗОК, директори на болници и на здравни заведения за доболнична помощ, общопрактикуващи лекари.
Въз основа на продължаващото интензивно увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания  през последните дни и запазващата се тенденция за достигане на епидемични стойности, както и на доказаните положителни проби на грипни щамове при лица с вирусни инфекции, от 30 януари в област Стара Загора се обявява грипна епидемия.
С оглед прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип сред учениците, РЗИ предлага прекратяване на учебните занятия в област Стара Загора за периода 30 януари – 7 февруари 2020 г.
На лечебните заведения за болнична помощ се препоръчва преустановяване на свижданията, спазване на строг противоепидемичен режим, готовност за разкриване на допълнителен леглови фонд за лечение на болните от грип и усложненията му, преустановяване на плановите операции, осигуряване на маски за персонала.
В детските градини ще се провежда задължителен ежедневен филтър. Няма да се допускат болни деца.
От РЗИ препоръчват на населението ограничаване на социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства. Болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение. При наличие на симптоми за грип засегнатите да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.
Регионалната здравна инспекция продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболеваемостта от грип и ОРЗ в Старозагорска област.

Създадена: 2020-01-29 11:51:48
Променена: 2020-08-05 23:20:32