Делегация от Областна администрация осъществи работно посещение в Армения

$model->title_bg

Областният управител Гергана Микова и зам. областният управител Димитър Драчев бяха на тридневно работно посещение в Армения по покана на губернатора на област Арагацотн Давид Геворгян.
По време на визитата г-жа Микова и г-н Геворгян подписаха меморандум за сътрудничество между област Стара Загора и област Арагацотн. В документа двете страни се договарят за задълбочаване на връзките в областта на образованието, културата, здравеопазването, туризма, винопроизводството, цветарството и производството на лечебни растения.
Приветствайки членовете на делегацията, губернаторът Давид Геворгян отдаде важно значение на стартиращото сътрудничество между областите Арагацотн и Стара Загора.
„Нашите народи имат много общи неща и пътищата на нашата история са се пресичали в различни времена. Уверен съм, че ще намерим сфери за сътрудничество в търговията, икономиката, селското стопанство, туризма, образованието, културата и други области“, каза губернаторът.
Областният управител на Стара Загора също подчерта значимостта на срещата и отбеляза, че е щастлива, че е в регион Арагацотн. „Много арменци живеят в Стара Загора и в България. Мисля, че това е още една добра причина за сътрудничество “, каза г-жа Микова. Тя изрази надежда, че сътрудничеството в различни области ще бъде ползотворно и успешно. По време на срещата двете страни подчертаха и важността от създаването на подходяща инвестиционна среда, която да позволи развитието на туристическите връзки, особено на зимен туризъм в Армения и на летен туризъм в България.
Г-жа Микова и г-н Геворгян обсъдиха също системата на публичната администрация, дейностите на държавните и общински структури, съществуващи в двата региона, формата на управление и други въпроси от взаимен интерес.
В рамките на посещението в Армения българските гости проведоха среща в Министерството на регионалното развитие. Г-жа Микова и г-н Драчев посетиха
крепостта-замък Амбърд от 7 век, построена от князите Камсар. Заедно със своите домакини те обиколиха района на Амбърд, разгледаха останките на циклопските сгради и църквата "Света Богородица" в Амбърд, която носи знака на арменската архитектура от 11 век.
Кралският мавзолей на Аршакуни в общността на Агджак беше друга забележителност, включена в програмата на българската делегация. Царската гробница от 4 век е единствената, запазена в Армения, която съдържа останките на езически и християнски арменски царе.
Посещението на г-жа Микова и г-н Драчев в Армения бе първата визита на българска делегация на областно ниво в тази държава. 
През следващата година по покана на областния управител Гергана Микова арменска делегация от област Арагацотн ще посети Старозагорска област.   

 

Създадена: 2019-11-18 11:21:26
Променена: 2020-09-21 21:17:21