Зам. областният управител Петя Чакърова присъства на откриването на музей "Литературна Стара Загора"

$model->title_bg

Зам. областният управител Петя Чакърова присъства днес на откриването на новия музей „Литературна Стара Загора“. Гости на събитието бяха зам-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, депутати, представители на културни институции, много граждани.

Старозагорският литературен музей е единствен по рода си у нас. Той е „наследник“ на Дом-музея „Литературна Стара Загора“, който преди близо 30 години е затворен, защото остава без помещения. Изключително ценните документи, книги, снимки и предмети са съхранявани ревностно в десетилетията от уредника на музея Иван Матев. Сега те са експонирани в красива зала с интересно архитектурно решение във формата на рибена кост. В музея има и зала за конференции и литературни четения.

Освен изключително богатия литературен фонд от над 80 000 експоната, посетителите ще имат възможност да видят и безценни вещи на старозагорските писатели и поети, сред които бюрото, стола и бастуните на Веселин Ханчев, над 100 оригинални картини и други предмети с висока духовна стойност.

В „Литературна Стара Загора“ голяма част от хартиената документация е дигитализирана и качена на специални тъчскрийнове, за да се даде възможност на интересуващите се от даден литературен проблем или автор, да се запознаят с повече подробности.

В знак на признателност заради огромната работа по съхраняването на историята и творчеството на старозагорските поети и писатели, както и за труда му по възстановяването и подредбата на новия музей, г-жа Сотирова връчи на Иван Матев Благодарствен знак на Община Стара Загора.

Създадена: 2019-10-25 10:41:14
Променена: 2020-06-02 12:11:23