Областният управител Иван Чолаков се срещна с посланика на Кралство Нидерландия у нас Нейно превъзходителство Беа Тен Тъшър

$model->title_bg

Гост в Областна администрация днес бе посланикът на Кралство Нидерландия у нас г-жа Беа тен Тъшър. 
Нейно превъзходителство изказа задоволството си от добрата организация при провеждането на парламентарните избори на 11 юли. Тя изрази надежда, че и в следващите години хората, които управляват България, ще продължат да работят за задълбочаване на връзките между двете държави. 
Посланикът и областният управител обсъдиха идеи за засилване на контактите в областта на земеделието и туризма. 
Г-н Чолаков запозна г-жа Тъшър с даденостите на Старозагорска област и с икономическото й състояние. Той акцентира върху факта, че у нас предстоят големи промени във въглищната индустрия, които ще засегнат пряко енергийния комплекс „Марица изток“, един от структуроопределящите обекти в региона. Правителството на Нидерландия обяви, че има намерение до 2030 г. да затвори всички електроцентрали на въглища.  Държавата вече има изработена енергийна стратегия, насочена към радикална декарбонизация на икономиката. В този смисъл, нидерландският опит може да се окаже полезен за България, изрази надежда областният управител. 
Иван Чолаков и Беа тен Тъшър обсъдиха още възможностите за задълбочаване на туристическите връзки. Нейно превъзходителство изрази възхищението си от културно-историческото богатство на Старозагорския регион. Тя сподели, че проявява интерес към българската история.
 

Създадена: 2021-07-15 14:23:11
Променена: 2021-07-25 18:07:20